Hope and Homes for Children Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 6 Bucuresti au inaugurat miercuri 20 august cea de-a doua casa de tip familial din comunitate, destinata copiillor si tinerilor cu dizabilitati.
Aceasta casa era necesara pentru a inchide Centrul pentru Copii cu Dizabilitati „Sf. Andrei”, ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6, Bucuresti.
“Inca o institutie de tip vechi dispare. Inca sapte tineri cu nevoi speciale, ultimii ramasi, ajung intr-un mediu familial, acolo unde e locul fiecaruia. Incet, dar sigur, copiii si tinerii din institutii ajung in familii sau in medii cat mai apropiate de cel familial. Procesul de integrare a celor mai vulnerabili si mai marginalizati dintre copii, cei institutionalizati, continua. Angajamentul nostru e ca, pana in 2020, toti copiii si tinerii aflati in institutii sa traiasca in medii familiale”, a declarat Stefan Darabus, Directorul National al HHC Romania.
Proiectul de inchidere a Centrului de plasament „Sf. Andrei” a inceput la finalul anului 2011, in urma unei intalniri ce promitea sa se transforme intr-un parteneriat pe termen lung intre HHC Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 6 Bucuresti. La momentul acela „Sf. Andrei” gazduia 48 de de copii cu nevoi speciale. Impreuna cu autoritatile locale, specialistii Hope and Homes au reusit sa creeze pentru comunitate un serviciu eficient de prevenire a separarii copilului de familie. In aprilie 2014 a fost inaugurata prima casa de tip familial din sectorul 6 si 12 copii cu nevoi speciale au inceput drumul spre reabilitare si integrare sociala. (A.D.)
Cu ocazia evenimentului inchiderii ultimului centru de plasament de tip vechi, primarul sectorului 6, Rares Serban Manescu, a declarat: ”Situatia persoanelor cu handicap constituie o prioritate pt administratia sectorului 6. O categorie aparte o reprezinta copiii cu dizabilitati, care au sanse mari de a se recupera si de a se descurca singuri in viata, in limita posibilitatilor fiecaruia. Avem nevoie de efortul intregii comunitati pentru atingerea acestui deziderat, iar parteneriatul cu HHC Romania este un model de buna practica in acest domeniu”. (A.D.).